En del av Latin Reiser
En magisk reise

Andesfjellene / Salta

Jujuy og områdene rundt

Andesfjellene i Argentina strekker seg helt fra grensen til Bolivia i nord til Patagonia i sør og er fjellkjeden som skiller Argentina fra Chile. Dette kapitlet omhandler de nordlige delene av Andesfjellene, spesielt provinsene Salta og Jujuy helt i nord. Området kan by på vakre fjellandskap fullt av farger, store saltinnsjøer, områder fullt av kaktus og trivelige fjellandsbyer med koloniarkitektur. Det er i disse områdene de eneste etterlevningene av indiansk kultur finner sted. Det er også endel vinproduskjon i området, men mindre vingårder og ikke industrialisert i samme grad som i Mendoza. Området er også perfekt for å kombinere med et besøk av Atacama-området i Chile i en kombinert reise til Chile og Argentina.

 Innhold

1 Historie 2 Steder å besøke

2.1 Salta

2.2 Cafayate

2.3 Jujuy

2.4 Salina Grande – Saltinnsjø

2.5 Atacama (Chile)

2.6 Tucuman

Historie

Før den spanske erobringen fantes flere indianske folkegrupper i dalførene i Salta og Jujuy, som i dag blir kalt Diaguitas og Calchquies, blant disse oppstod flere grupperinger som blant annet Quilmes og Humahuacas, og alle snakket Cacan-språket. Atacamas var et annet folkeslag i Puna-området og Wichis i Chaco. Disse stammene ble underlagt inkaene på 1400-tallet da inkaimperiet gjorde sin store ekspansjon fra hovedstaden Cusco. Men de fleste indianske folkegruppene hadde lite i mot å underlegge seg inkaene fordi de hadde mye av den samme livsfilosofi, religion og levesett som alle samfunn i Andesfjellene hadde. Dessuten brakte inkaene ny viktig teknologi til områdene som gjorde at levekårene ble bedre, eneste inkaene krevde var en underleggelse av inkatronen og at de lærte Quetchua som var inkaspråket.

Den første spanske conquistadoren som kom til området var Diego de Almagro i 1535, og han ble fulgt av Diego de Rojas. Hernando de Lerma grunnla San Felipe de Lerma i 1582 etter ordre fra visekongen Francisco de Toledo. Byen endret raskt navn til San Felipe de Salta. Ved 1650 hadde byen ca 500 innbyggere. Område i nord var underlagt visekongedømmet Peru.

andesfjellene1

Colonial Cabildo in the city of Salta.

Da visekongedømmet Peru ble splittet og Rio de la Plata opprettet ble denne delen underlagt Rio de la Plata som en underavdeling kalt “Salta del Tucumán” i 1771. De nåværende provinser, Jujuy, Salta og Tucuman var alle underlagt denne, og i 1783 for å vise viktigheten av Saltas vekst ble hovedstaden flyttet fra San Miguel de Tucuman til Salta.

Det var store kamper for frigjøring i Salta, og i 1813 oppnådde Salta full uavhengighet fra Spania, men ble utsatt for jevnlige angrep fra visekongedømmet Peru helt frem til 1826. Salta som provins i det uavhengige Argentina ble opprettet og omfattet Salta, Juyuy, Tucuman og deler av sørlige Bolivia og nordlige Chile.

Store interne konflikter i Argentina ble utnyttet av Bolivia etter uavhengighetserklæringen og tok kontroll over Tarija i 1826. I 1834 gikk Jujuy ut av salta og ble en uavhengig provins. Salta har senere mistet flere territorier til Bolivia og i senere tid det som i dag tilhører Chile, men fikk tilbake en provins som tidligere trakk seg ut, «Los Andes», som igjen ble en del av Salta.

Steder å besøke Salta

En riktig trivelig koloniby ved foten av Andesfjellene med mange kafeer, barer og restauranter, og utgangspunkt for mange utflukter for flotte naturopplevelser i de nordlige Andesfjellene i Argentina. Man kan komme dit med fly fra Buenos Aires, Mendoza eller Iguazu og ligger perfekt til for en rundreise i Nord-Argentina. Den er også et viktig stopp dersom man ønsker å kombinere en tur med Chile og Argentina og krysse grensen fra Atacama-området i Chile. De viktigste utfluktene fra byen går enten nordover mot Jujuy hvor man får se et fantastisk fargerikt fjellandskap med store kaktusområder eller sørover mot Cafayate og Tucuman der man kan oppleve fine høytliggende vindistrikter og rester etter indianske kulturer og inkakulturen.

Cafayate

En liten fjellby i Salta-provinsen på vei mellom Salta og Tucuman. Det er i dette området de fleste vingårdene i nord i Argentina ligger, og det er absolutt verd et besøk på en av disse for å oppleve den gamle og tradisjonelle måten å tilberede vin på. Det er vakre naturomgivelser rundt byen og en flott atmosfære.

Jujuy

Jujuy ligger helt nord i Argentina nær grensa til Bolivia, og har spilt en viktig historisk rolle under den spanske erobringen og også under uavhengighetskampen. Området har helt eventyrlige fargerike fjellformasjoner og det anbefales et besøk av de syv fargers fjell. Området har også mange vakre innsjøer. Jujuy kan besøkes på en lang dagstur fra Salta, eller et stopp på veien fra Chile eller Bolivia og videre til Salta.

Salina Grande – Saltinnsjø

På veien mellom Atacama i Chile og Salta/Jujuy i Argentina befinner det seg en saltvannsinnsjø som heter Salina Grande. Den deles mellom provinsene Salta og Jujuy. Her ligger et tynt lag med saltvann bredt utover store områder og man kan gå oppå det. Det er så klart at man man kan se himmelen og horisonten speile seg i vannet. Et virkelig unikt naturfenomen.

Atacama (Chile)

Atacama er en 181 300 km² stor ørken i den nordlige del av Chile. Ørkenen ligger i skyggen av Andesfjellene, og området regnes som verdens tørreste. Årsaken til dette er at ørkenen ligger i en dobbel regnskygge. Det finnes rike mineralforekomster i området, blant annet av kobber og natriumnitrat. Området er en av Chiles viktigste naturattraksjoner og det er kort vei over grensa til Salta/Jujuy i Argentina og perfekt for en kombinasjonstur over Andesfjellene mellom Chile og Argentina. Man kan se geysirer i et spektakulært vulkanlandskap, se vakre naturområder der flamingoer holder til, store saltsletter med en unik fauna. Det er også mulig å se vicunaen, den lille viltlevende raske lama-utgaven med verdens fineste ull. Man kan også se en mengde fuglarter i nasjonalreservatet.

Tucuman

Tucuman er ofte et siste stopp eller utgangspunktet på fjellruta i Nord-Argentina. Det var her blant annet en av de viktigste indianske stammene Quilmes kom fra. Tucuman hadde i likhet med Salta og Jujuy en viktig historisk betydning. Det var underlagt inkaene før spanjolene kom, og navnet Tucuman stammer fra inkaspråket Quetchua og kan enten bety «opprinnelsesstedet for elvene» eller «tingenes ende». Under erobringen fra spanjolene fra Peru, spilte området også en viktig rolle, og også under uavhengighetskampen. Området er stort på jorbruk, og kalles også Argentinas hage. Selve byen Tucuman er en mer moderne by, men har fortsatt igjen noen koloniale bygg og flere museer, og er verd et besøk.

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+