En del av Latin Reiser
En magisk reise

Argentinsk mat

Det argentinske kjøkken kan beskrives som en kulturell blanding av matretter fra middelhavsland som Italia og Spania, og jordbruksprodukter og ingredienser som finnes i store mengder i landet. Det Argentina er aller mest kjent for er sine kjøtt-retter, og landet regnes for å ha verdens beste oksekjøtt. Årlig kjøtt-konsum har på det meste nådd 180kg kjøtt per innbygger, men ligger i dag fortsatt høyt på ca 70 kg. Den store nasjonalretten i Argentina er Asado, og ingen annen rett kan måle seg med denne når det gjelder nasjonal identitet, se nedenfor under retter. Men på grunn av landets store geografiske område og kulturelt mangfold har likevel Argentina et svært variert kjøkken. På grunn av de store immigrasjonsbølgene både fra Europa, Asia og Sør-Amerika, har det argentinske kjøkken vært i konstant påvirkning, Argentina har en gang vært landet som mottok nest flest tilflyttere i verden etter USA.

 Argentinere har et rykte for deres store hengivenhet til deres måltider. De fleste sosiale sammenkomster handler om å dele et måltid. Invitasjoner til middag hjemme er generelt sett på som et symbol på vennskap, varme og samhold. Familiemåltidet på søndag er normalt det viktigste måltidet i uka, og inneholder ofte Asado eller Pasta. Det er også vanlig å lage hjemmelagede potetvarianter eller pasta i spesielle anledninger, for å møte venner eller hedre noen. Tradisjonen for å tilberede maten på eget vis blir brakt videre fra generasjon til generasjon, og hjemmelaget mat er sett på som en måte å sette pris på noen.

Restaurantene i Argentina har en rekke forskjellige typer kjøkken, priser og smaker. De store byene har alt fra førsteklasses internasjonale kjøkken til «bodegones», som er bortgjemte tradisjonelle tavernaer med gode måltider til en overkommelig pris. Det finnes også mindre eksklusive restauranter, barer og «cantinas» som tilbyr en rekke retter for en billig penge.

Innhold

1 Historie

2 Tradisjonelle retter

2.1 Asado

2.2 Kjøttretter – grillmat – Parrillada

2.3 Milanesa

2.4 Empanadas

2.5 Pasta of Pizza

2.6 Sandwich

2.7 Alfajor og Dulce de Leche

3 Tradisjonell drikke

3.1 Mate

3.2 Cider

3.3 Brennevin

3.4 Vin

3.5 Øl

3.6 Ikke alkholholdig drikke

4 Regionale varianter

4.1 Sentrale deler og Pampas

4.2 Nordvest og Cuyo

4.3 Mesopotamia

4.4 Patagonia

5 Argentinsk hurtigmat og småretter

5.1 Restaurantes comunes og Rostiserias

5.2 Picadas

6 Matvaner

Historie Den indianske urbefolkningen bodde i Argentina lenge før spanjolenes ankomst. I den sørlige delen av det som i dag er Argentina fantes bønder som dyrket squash, meloner og søt-poteter. De første spanske bosetningene kom i 1536, men de store innvandringsbølgene kom mellom 1853 og 1955, og 6.6 millioner innvandrer bosatte seg hovedsakelig rundt Buenos Aires området. De fleste innvandrerne kom fra Italia og Spania. Italienerne introduserte pizzaen og en mengde pasta-retter. Britiske, tyske, jødiske og andre immigranter slo seg også ned i Argentina og brakte med seg deres favorittretter, som også har satt preg på de argentinske matvanene. Engelskmennene brakte teen og startet «teatime»-tradisjonen.

Tradisjonelle retter

Asado

argentinsk1

Asado er den største å viktigste retten i Argentina. Retten er som regel inkludert i de fleste sammenkomster, og er det første en argentiner vil komme hjem til dersom han har vært utenlands. Asado er en teknikk for å grille kjøttet med kull og flammer. Men «Asado de Tira» er hovedingrediensen i måltidet, og det er grillede kjøttstrimler rundt ribbeinet på oksen. Dette saftige kjøttet spises nesten uten tilsetninger eller sauser, men det er vanlig å ha forskjellige typer brød til og Chimichurri, en blanding av urter, hvitløk og eddik. Det er også vanlig med saftige chorizo-pølser og blod-pølser til og ofte noen andre deler av oksen. Noen ganger, spesielt i Patagonia er lamme- og geitekjøtt vanlig å se i deres Asado.

Kjøttretter – grillmat – Parrillada

argentinsk2

argentinsk4

Kjøtt er en kunst i Argentina, og man kan få retter av oksen i alle varianter. Argentinerne er svært stolte av sitt smakfulle kjøtt, og mange mener det skal ikke være nødvendig med sauser da kjøttet er så mørt og saftig, at det heller vil ta bort smaken av kjøttet. Det er ofte man kan spise det grillede kjøttet helt uten tilbehør, men det kan være vanlig med brød, pommes frites eller andre potetvarianter. «Parrillada» er et viktig måltid i Argentina, det betyr egentlig ikke noe annet enn grillmat, men her kan man prøve alle mulige typer kjøtt fra grillen. De ulike delene av oksen har alle forskjellige navn, blant annet Bife ancho, Matambre, Cuadril etc etc, og på restaurantmenyen vil rettene som regel ha navnet fra hvilken del av oksen man ønsker sin oksesteik. Vanligvis vil også Chorizo- og blodpølser og diverse innvoller være vanlig tilbehør i et grillmåltid. Det finnes også egne «Parilla» restauranter der man kan forsyne seg fritt av tilbehør, og der kelnerne kommer bort til bordet, eller at man går til grillen og ber om kjøttet man ønsker. Man kan spise så mye man vil og vin er ofte inkludert. På spansk så betyr «Carne» kjøtt, og i Spania kan «Carne» være alle typer kjøtt, mens i Argentina er «Carne» ensbetydende med oksekjøtt. Salater og grønnsaker er også spist av argentinere selv om dette som regel representerer en mindre del av tallerkenen: Tomat, løk, salat, eggeplanter og squash er vanlig tilbehør.

Milanesa Det er også vanlig med kjøtt stekt med brødsmuler i Argentina, som gjør at de får en et sprøtt lag på utsiden, og de kalles Milanesas. De blir ofte brukt som snacks, i sandwicher eller spist varm med potetmos.

Empanadas

 argentinsk6

 Fylte brød i halvmåne form. Dette er en veldig vanlig forrett på alle restauranter, eller som snack på fester eller piknik. De kan være fylt med kjøtt, ost, skinke, mais og hundrevis av andre ingredienser. Argentinsk empanada skiller seg fra den spanske, som er stor og rund og vanligvis fylt med tunfisk eller makrell, men som også er vanlig i Argentina.

Pasta og Pizza Italienske retter som pizza og pasta blir spist nesten like ofte som kjøtt, både hjemme og på restaurant. Fideos (nudler), tallarines (fettuchinis og tagliatelle) ñoquis (gnocchi), ravioles og canelones (canelloni) kan man få kjøpt håndlaget i mange egne utsalgssteder i de fleste byer, og det finnes en mengde restauranter som selger de samme rettene. Italiensk iskrem er også vanlig å få kjøpt.

Sandwich Sandwich de miga er delikate sandwich av brød med smør, tynt skjærte skiver av kjøtt eller skinker, ost og salat. De kan som regel kjøpes i små utsalgssteder som har sine egne kokker spesialiserte på disse typer sandwich. Spises gjerne som et lett kveldsmåltid.

Alfajor og Dulce de Leche

argentinsk8

En søt masse som ligner litt på karamell, Dulce de Leche, er en nasjonalskatt innenfor Argentinsk matlaging og spesielt for desserter. Det blir brukt til å fylle kaker, ha over pannekaker, ha over ristet brød til frokost eller blir servert med is. Alfajor er også en stolthet for argentinerne, en småkake som er trukket med sjokolade og fylt med Dulce de Leche eller fruktfyll.

Tradisjonell drikke

Mate

argentinsk10

Den mest tradisjonelle drikken i Argentina heter Mate. Man kan se mange argentinere i gata, på kafe, på busser og hvor som helst som drikker denne kraftig smakende vame urtedrikken i spesielle kopper av skinn og metall, og med et metallsugerør. Et av symbolene som best representerer Argentina. Koppen fylles ¾ full av «yerba mate», de tørkede bladene av en plante fra Paraguay. Deretter fylles resten opp med varmt, men ikke kokende vann. Drikken som inntas med metallsugerøret har en bitter smak, men kan gjøres søtere med sukker eller aromatiske urter. Koppen er nesten full av blader så hvert påfyll gir ganske lite drikke, men man kan ha mange påfyll før drikken mister smaken. Ved små sammenkomster er tradisjonen at «mate» blir sendt fra person til person, og fylt på av den som har termosen. Det er ikke vanlig å takke påfylleren hver gang, så en «gracias» betyr at den som drikker har fått nok. Å drikke «Mate» sammen er et viktig sosialt ritual. «Mate Cocido» er også vanlig, men her blir bladene kokt, og blir servert som te med melk eller sukker til.

Vin

argentinsk12

Argentina er et av verdens mest vindrikkende land per innbygger og man kan finne alt fra de store produsentene som masseproduserer viner til det internasjonale markedet til mer lokale vingårder som satser på lokalmarkedet. Området Mendoza står for 70% av Argentinas vinproduksjon og står for en betydelig del av landets totale eksport. Det er det 5.største vinområde i verden og det største på det amerikanske kontinentet. Den argentinske vinen er kjent for å bli produsert i høyder som ikke er vanlige andre steder opp mot 1000 moh, og den aller mest kjente vindruen er Malbec. Denne druen ble ansett som en dårlig vindrue i Frankrike, men på grunn av klimatiske forhold har Argentina kunnet lage virkelig kvalitetsvin av denne druen, og er svært populær både i Amerika og Europa.

I Mendoza arrangeres en stor vinfestival, Fiesta Nacional de la Vendimia, første helgen i mars hvert år der man har opptog i gatene og hvor man kårer dronningen av Mendoza. Det holdes også kåringer av viner og det er store opptog i gatene med yrende folkeliv. Konserter med lokale artister blir også holdt rundt om i byen, og festlighetene varer ofte langt inn i morgentimene. Det settes av en hel helg til festlighetene.

Det er mange tusen vingårder i Mendoza området, så det er mange å velge i for å avlegge et besøk. Det er også store forskjeller på nivå på prøvesmakingene. Noen av stedene har flotte mange retters lunsjer hvor man får prøvesmake mange viner til måltidet. Besøkene varierer også ofte i pris. Av de store produsentene kan anbefales et besøk hos Navarro y Correas, Trapiche, Catena Zapata og Norton. Hos Norton bør man prøve deres utsøkte 5 retters lunch med forskjellige viner til alle rettene. Catena Zapata har en fantastisk beliggenhet nær Andesfjellene, mens Trapiche har en interessant historie rundt sin vinproduksjon. Dersom man ønsker å prøve en produsent som satser mer på det lokale markedet og med en annen filosofi med å ivareta den gamle tradisjonen, kan produsenten Lopez anbefales.

Vin benyttes til enhver anledning i Argentina og gjerne til et godt kjøttmåltid. På restauranter over hele landet drikkes vin til langt utover kvelden. En middag med vin i Argentina starter ofte så sent som kl. 21 og man spiser og hygger seg utover natten til 1-2.

Cider Cider er også svært populært i Argentina, en arv som har kommet fra Spania og Italia. Cider er den mest populære drikken i middels- og lavere klasser til jul og nyttår. De øvre klassene foretrekker ofte lokalt produsert champagne, selv om de eldste aristokratene holder seg til Cider som er mer tradisjonelt.

Brennevin Aguardiente er et brennevin laget av sukkerrør og er svært vanlig, også kjent som “Caña quemada” eller bare “Caña”. Den gamle lærdommen sier at man skal drikke dette frem til 21. juni for å unngå forkjølelse eller andre sykdommer. Caña er vanligst ute i provinsene og konkurrerer med gin om å være den mest populære.

Det er også mange likører (destillert alkoholholdig drikke med tilsatt smak) som blir produsert for hånd i Argentina. Vanlige tilsatte smaker er appelsin, egg, anis, kaffe, kirsebær, og det uunngåelige dulce de leche. Hesperidina er også en type likør laget av appelsinskall, og ble oppfunnet i Argentina i 1890. Chitronchelo, en likør basert på sitron, er også vanlig. Denne kom fra italienske immigranter og blir produsert både industrielt og for hånd.

Øl Quilmes er Argentinas største og viktigste bryggeri, og er navngitt av landsbyen nær Buenos Aires med samme navn. Bryggeriet produserer også en rekke andre ølmerker. Selv om vin tradisjonelt har vært den mest populære drikken i Argentina, har øl blitt stadig mer populært de siste tiår. Bryggerier oppstod rundt 1860, og så å si alle var i nærområdene av Buenos Aires, og ble startet av tyske og polske immigranter. Senere startet flere andre bryggerier rundt om i landet, både i Cordoba, Santa Fe, Tucuman, Mendoza og Salta. Lokalt konsum av øl har økt dramatiske i løpet av siste generasjon. Argentinere drakk 233 millioner liter i 1980 mot 1.57 milliarder i 2007 (40 liter per innbygger). På grunn av den store økningen har øl-festivaler ala «Okotberfest» oppstått på steder med høy tysk befolkningsandel. Også flere irske øl-festivaler har sett dagens lys.

Ikke alkholholdig drikke I Argentina nyter man et stort mangfold av ikke alkoholholdig drikke, der Mate (se over) er den definitivt viktigste. Mate er så dominerende i Argentina at det er lett å tro at at det ikke er vanlig med andre infusjoner. Kaffe er svært vanlig, og også varm sjokolade, spesielt på vinteren i de kalde sørlige regionene. Det er til og med 2 datoer da man har tradisjon i grunnskolene at man skal drikke varm sjokolade, og det er på begge nasjonaldagene 25.mai og 9.juli. Engelsk innflytelse på slutten av 1800 tallet har gjort at te også er veldig vanlig.

Medisinske urter er vanlige i hele landet. De mest populære er: camomille, boldo, poleo, peperina, carqueja, pasjonsblomst, muña muña for nevne noen. Disse er vanlige i aperitiffer, enten alkoholholdige eller ikke.

Regionale varianter Argentinas kjøkken er sterkt påvirket av sine europeiske røtter, men siden landet er så stort har det også sine regionale forskjeller. Asado, dulce de leche, empanadas og yerba mate er funnet over hele Argentina, men mange steder finner man lokale varianter av disse, og også i mindre omfang retter fra indianske røtter nordvest i landet, i Andesfjellene.

Sentrale deler og Pampas

argentinsk13

I de sentrale delene av Argentina, spesielt i Buenos Aires, Rosario og Corboba ble mattradisjonene sterkt preget av den store immigrasjonen fra Spania og Italia, men også tyske, sveitsiske og øst-europeiske immigranter. Retter som pasta, kokte retter, sauser, skinker, pølser, kylling- og kjøttretter brakte et større variasjon av hverdagsmåltider. Videre har brøkbakst, desserter og kakebaking oppnådd høy utvikling i området.

De overfor nevnte rettene har utviklet en tydelig Argentinsk nyanse, for eksempel pastaene som inkluderer en rekke argentinske varianter som sorrentinon, agnolottis, canelones og fettuchinis.

Pizza, som ofte har en veldig tynn masse, og noen ganger tykk, med og uten ost, stekt i ovn eller på stein og med mange ingredienser, er en rett man finner nær sagt overalt i landet. I Buenos Aires, Rosario og Cordoba er det vanlig å servere det med nøttemel over. Mange mener den argentinske pizzaen representerer blandingen av den spanske og italienske kulturen.

Brødprodukter blir konsumert overalt i landet. De dype røttene innen brødbakst, kakebaking og desserter stammer fra en blanding av de forskjellige immigrasjons-nasjonenes produkter. For eksempel er Medialunas en bakst som er basert på franske Croissants, mens sandwich de miga har en annen brødtype, og laget med flere lag med tynt brød og fylt med ingredienser som skinke, tomater, hardkokte egg, tunfisk, salat og paprika, ingredienser som stammer fra mange nasjoner.

Desserter og søtsaker er oftest fylt med eller dekket av dulce de leche. Krem er også flittig benyttet til å lage desserter, kaker og søtsaker. Italiensk iskrem i denne regionen har utviklet seg til å få et lokalt argentinsk preg.

Selv om Asado blir spist over hele landet, kan man si at opprinnelsen kommer fra Pampasen. Den har et stort mangfold av kjøtt som oftest inneholder følgende: Først spises Indre deler av oksen, blodpølse og ofte også provoleta, som er en grillet ost med oregano. Så kommer Choripan som er en Chorizopølse i brød, og til slutt Asado de Tira (ribbein), og en rekke andre deler av oksen. I Cordoba er «cabrito al asador» en annen variant der også grillet geitekjøtt inngår i retten.

Nordvest og Cuyo

argentinsk14

Denne regionen i Andesfjellene er den som har bevart mest av innflytelsen fra den indianske urbefolkningen, blant annet inkaene. Disse regionale rettene inneholder nesten alltid poteter, mais eller hvete, paprika, squash, tomater og dessuten Quinoa, et viktig kornslag for inkaene. De mest celebre rettene er «humita» og «tamal» der bladet som omkranser maiskolben blir fylt med maisen selv, krydder eller kjøtt.

Regionen er den beste for å prøve «empanadas», spesielt de som blir fylt med kjøtt. Det er mange forskjellige fristende varianter som kjøtt-empanadaen, «salteña» som også blir fylt med poteter, «empanada tucumana» som blir fylt med matambre og kuttet med kniv eller empanadas fylt med ost. Det finnes også søte empanadas som kan bli frityrstekt eller ovnsstekt. Empanadas blir som regel spist med hendene.

argentinsk15

Det finnes også her mange kokte retter som «locro», «carbonada» og «cazuelas» (kaseroller), og disse er typiske retter som karakteriserer regionen. Rettene inneholder ofte gresskar eller moste poteter fylt med kjøtt.

Det finnes mange søte matvarer i området, som quince, camote (søt-potet), molasses og cayote-syltetøy. Disse utgjør ingrediensene i den kjente og lettlagde desserten, «vigilante», og også i såkalt «queso y dulce» der en fersk osteskive blir servert med en av de nevnte søtsakene.

Mesopotamia

argentinsk16

Det grønne og fuktige området nord-øst i Argentina blir kalt Mesopotamia, regnskogsområdet nær Iguazu-fallene. Maten i området er sterkt påvirket av de de innfødte indianske stammene, og spesielt fra Guarani, som også dominerer Paraguay. Med en mengde elver, finnes mange fiskeslag som dorado, pacu, surubi og boga. En plante som blir finnes i store menger i området, cassava, er hovedingrediensen i mange typiske retter, som for eksempel Chipa (cassava og ostebrød). Paraguay-suppe og Chipa Guazu er også vanlige retter. Dette området ligger nær grensen til Paraguay og de lokale rettene har derfor mye til felles. Området lager også mange søtsaker som «mamon» som er Papaya-syltetøy. Regionen er også det originale hjemstedet for nasjonaldrikken «Mate», og det er her «yerba mate» vokser. På grunn av det store nasjonale konsumet har planten blitt det viktigste produktet fra området. Her blir ikke «Mate» kun tilberedt med varmt vann, men drikken blir ofte varmet opp av de høye temperaturene. Det er ikke uvanlig å se «Mate» fylt med kaldt vann, men da blir den kalt «terere».

Patagonia Matrettene i det store området sør i landet, Patagonia, er i hovedsak basert på fisk og skalldyr fra havet og elvene, og kjøtt fra de store sauefarmene på slettelandskapet. Sjødyr som laks, krabber og andre skalldyr blir fanget i Atlanterhavet og det er mye ørret i elvene. Det finnes også mange typer syltetøy som blir laget av en mange forskjellige bær som finnes i området. På grunn av de større nordeuropeiske bosetningene har det blitt satt i gang stor sjokoladeproduksjon, og man kan også finne bakster og desserter som kommer fra Tyskland og Østerrike.

Saue- og lammekjøtt og villsvin er det som utgjør i hovedsak regionens kjøttbaserte retter. Røkte produkter som laks, villsvin, fasaner og vilt er også typisk for området.

argentinsk17

Matvanene i Patagonia er sterkt påvirket av stammene som levde her lenge før europeernes ankomst, spesielt Mapuchene og Araucanos. En typisk rett fra disse kulturene er «curanto», som betyr varm stein. Man graver et ca halvannen meters dypt hull i bakken og brenner ved nedi hullet og legger stein oppå som varmes av ilden. Oppå steinene legges et lag med maqui-blader, og rettens ingredienser legges på toppen. Disse varierer, men kan inneholde oksekjøtt, lammekjøtt, svinekjøtt, kylling, chorizos, poteter, søte poteter, epler og squash fylte med ost, rømme og erter. På toppen legges flere blader og tøystykker for å holde varmen inne, og til slutt blir alt dekket av jord. Etter flere timer under jorda blir maten hentet frem og servert.

Argentinsk hurtigmat og småretter Selv om amerikanske fastfoodkjeder for lengst har inntatt Argentinas største byer, er argentinerne flest svært tradisjonelle og mer glad i sin egen matkultur. De har et godt alternativ til disse der man kan få et godt måltid raskt på mange av de små gaterestaurantene, og det er flere alternativer

Restaurantes comunes og Rostiserias

argentinsk19

Restaurantes comunes er små restauranter og Rostiserias er små grillrestauranter man finner omtrent overalt i Argentina i dag. Disse serverer hurtig tilberedte småretter, som på 1900-tallet fikk navnet «minutas». Noen av rettene som går under «minutas» er milanesas, koteletter, biffer, escalopes, tallarines, ravioli, ñoquis, men mange av restaurantene har satt spesielle navn på rettene: Milanesas og biffer blir kalt «a caballo» eller «til hest» med stekte egg på toppen, «milanesa completa» med to egg og pommes frites, «revuelta gramajo», «colchon de arvejas» som er omelett med erter og «suprema de pollo», som er kylling tilberedt på samme måte som milanesa. Andre småretter er «matambres» og sandwich. De vanligste sandwich er de som er laget av milanesa, bakt skinke og ost, toast, pebetes, «panchos» (hotdogs), choripanes og morcipanes. En del av restaurantene har også buffet-system til lunsj der man kan forsyne seg med det man ønsker til en god pris.

Picadas

argentinsk20

Picadas er en veldig populær smårett både hjemme og i barer, cafeer, «cafetines» og «bodegones». De kan minne en del om spanske tapas, og inneholder ofte en rekke tallerkener med oster, salami, oliven, pommes frites, nøtter og skinker av mange slag som alle kan forsyne seg av. Picadas blir ofte spist når man går ut på barer eller puber for å ha seg et glass vin eller øl.

Matvaner I de fleste deler av Argentina er lunsjen det største måltidet. Overalt unntatt i Buenos Aires stenger de fleste steder rundt lunsj for å innta hovedmåltidet, og det kan ofte være 3-4 timer midt på dagen. Tradisjonelle lunsjer er lange og velsmakende. Likevel er det også vanlig å gå ut å spise middag, og normalt spiser man sent, fra klokken 21 og utover. Man nyter maten og vinen til langt over midnatt. Frokosten er generelt et lite måltid, ofte bare brød og syltetøy.

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+