En del av Latin Reiser
En magisk reise

Flora og Fauna

Som følge av Argentinas mange forskellige klimasoner varierer vegetasjonen og dyrelivet også kraftigt. Sammenlagt er ca 12% av arealet skog.

Innhold

1 Flora

2 Fauna

Flora

flora1

En amerikansk platan

I de varme, fuktige og subropiske regnskogene i Nordargentina trives tropiske planter som Palisander-arter (Dalbergia), Jakaranda (Jacaranda Iorentzii), men også palmer. Gran Chaco ligger også nordpå og har en savannelignende vegetasjon, som domineres av prosopisslekten (hovedsaklig Hvit Prosopis (prosopis alba) og Sort Prosopis (prosopis nigra)). Her finnes også Quebracho. Den sørlige og østlige delen av Gran Chacho har et mildere klima, og blir benyttet til landbruk, mens den nordlige delen stadig står urørt.

Pampasen er preget av utstrakte gressarealer med forskjellige typer gress. Bortsett fra Eukalyptus, amerikanske plataner og Akacier finnes det ingen trær her, og ingen av de to førstnenvte er opprinnelig fra området. På grunn av den fine, steinfrie jorden er området perfekt for jordbruk, siden det finnes svært få opprinnelige viltgroende plantearter.

Patagonia ligger i regnly av Andesfjellene og er et tørt og i store områder treløst landskap. Her finnes også som på Pampasen store gressarealer, men vegetasjonen er vesentlig tørrere. Det finnes i området mange forskjellige urte- og buskevekster. På grunn av den steinfylte jorden er korndyrking ikke mulig, og i stedet bruket jorden til sauedrift, der sauer beiter.

I fjellområdene før man kommer til Andes og i Ildlandet finnes det utstrakte barskoger med Grantrær, Cypresser, Furu, Cedertre og andre lignende tresorter. Nær grensen til Chile finnes spredte grupper av Bøk. Tregrensen ligger på ca 3500 mooh. I de tørre høytliggende områder av Andes finnes en gold halvørken med mange typer kaktus og tornebusker. Den utsprungne blomst fra Koralbusken (Erythrina crista-galli) har blit valgt til nasjonalblomst, og er et av Argentinas nasjonalsymboler.

Fauna

flora2

Guanakoer er en vildtlevende form forlamaer.

I den tropiske nordlige delen av Argentina er dyreverdenen svært mangfoldig. Her eksisterer forskjellige apearter, jaguarer, pumaer, ozelotter, vaskebjørner, nesebjørner og maurslukere. Man kan også se tapirer, navlesvin og reptiler som slanger og kaimaner. Blant fuglene i det tropiske nord finnes kolibrier, flamingoer og papegøyer. I elvene finnes pirayaer og mange andre fiskearter.

På pampasen finnes beltedyr, mankeulver, pampasrev, pampashjort, nanduer og forskjellige rovfugler som falker og hegrer. I Andesfjellenes knappe landskap finnes de ville lamaer, guanacos og vicuñas, samt den mektige kondoren. Av rovdyr finnes Andeskatten, pumaen og Andesreven. Nær saltvannsinnsjøene finnes ofte trekkfugler som flamingoer.

I Patagonia og Ildlandet er dyrelivet mer begrenset. Også her lever pumaer, nanduer og guanacos. Punduen er en liten hjort i det sydlige Andes. I Ildlandet bygger skarver ofte rede. De patagoniske kystene huser Magellanpingviner og kolonier av søramerikanske pelsseler og sjøløver.

I Argentinas kystfarvann lever blant annet den sørlige retthval, spekkhoggere og Commersons delfiner, samt Merlucciidae, sardiner, makreller og gullmakreller.

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+