En del av Latin Reiser
En magisk reise

Geografi

Argentina har et areal på ca 2,8 millioner kvadratkilometer, og er dermed det neststørste landet i Søramerika. Lengden av landet fra nord til sør er på 3.694 km, mens strekningen fra vest til øst på det bredeste er omtrent 1.423 km. Det grenser i øst til Atlanterhavet, i vest til Chile, i nord til Bolivia og Paraguay, og i nordøst til Brasil og Uruguay.

Grense til Lengde[15]

Bolivia 742 km

Brasil 1.132 km

Chile 5.308 km

Paraguay 1.699 km

Uruguay 495 km

i alt* 25.728 km

* inklusiv kystlinje

Hele det vestlige grenseområde er i Andesfjellene, som er verdens lengste kontinentale fjellkjede. Det sentrale Nordargentina består av Gran Chaco, en varm og tørr savanne. Øst for den ligger lavlandet i Misiones langs Parana-elven. I hjørnet mellom de tre landene Argentina-Paraguay –Brasil ligger Iguazu-elvens fossefall som er blant de største i verden.

Sørover for Misiones mellom elvene Parana og Uruguay ligger et fuktig og sumpaktig lavland. Ved Rio de la Plata som er en felles munning for begge strømmene ligger byen Buenos Aires og provinsen med samme navn som er hjertet av Argentinas økonomi. Ca en tredel av landets befolkning bor i dette området.

geografi1Vest og sør for Buenos Aires ligger pampasen, en gressbevokst flate der mesteparten av landets jordbruk finner sted. I dette området ligger også store hvetemarker og gressarealer for kveg, hvis kjøtt er blant Argentinas største eksportvarer.

Fjellet Aconcagua er med sine 6.962 meter det højeste fjell utenfor Himalaya.

Mellom pampasen og Andesfjellene ligger fjellandskapet Sierras Pampeanas i det sentrale Argentina. Fjelltoppene i området når høyder på 2 800 moh i Sierras de Cordoba og til 6 250 moh i Sierra de Fatima i Provincia de la Rioja.

Patagonia i det sørlige Argentina er preget av sterke vestavinder og har et veldig røft klima. Dette området, som utgjør ca en fjerdedel av landets totale areal, er av den grunn svært tynt befolket. Landets og Amerikas dypeste punkt er Laguna del Carbon med sine 105 meter under havoverflaten. Den ligger mellom Puerto San Julian og Comandante Luis Piedra Buena i provinsen Santa Cruz. Argentina gjør krav på en del av det antarktiske kontinentet, det såkalte argentinske Antarktis.

Innhold

1 Fjellandskaper of kjente fjell

2 Elver og Innsjøer

3 Øyer

Fjellandskaper og kjente fjell

I de argentinske Andesfjellene finnes flere svært høye fjell på over 6000 moh, deriblant Amerikas høyeste fjell, Aconcagua, som er 6962 meter høyt. I området finnes også verdens høyeste vulkaner, Ojos del Salado på 6880 moh og Monte Pissis på 6795 moh.I de sørlige Andesfjellene er fjellene ikke så høye, og mange av dem er dekket av snø på grunn av det fuktige og kalde klimaet.

De nordligste fjellene i Patagonia ligger sør for Mendoza og når på det høyeste 4700 moh, men blir gradvis lavere lengre sørover. I de andre områder i Argentina er fjellene kun unntaksvis over 1000 meter.

Elver og Innsjøer

geografi2Río de la Plata med større Buenos Aires nede til høyre

Argentinas hydrologi er dominert av tilstrømmingen fra Rio de la Plata. Dens vanningsområde omfatter ca 5.200.000 km². Nesten en tredel av området ligger i Argentina og resten i Bolivia, Brasil, Paraguay og Uruguay. Rio de la Platas tilstrømminger er elvene Parana og Uruguay. I nord, nær grensen til Brasil ligger Iguazu nasjonalpark. Her befinner elven Iguazu seg med sine fossefall som er tre ganger så store som Niagarafallene.

Det nest viktigste vanningsområdet kommer fra Rio Colorado i Nordpatagonia. Den viktigste tilstrømmingen, Rio Salado del Oeste, sørger for vann til størsteparten av Vestargentina, selv om mesteparten av vannet fordamper på veien i det trykkende klimaet, eller siver ned i sumpområder.

geografi3Lago Argentino og Perito-Moreno-Gletscher

Argentina har to større innsjøområder. Det største ligger ved foten av det sørlige Andes, hvor det strekker seg en lang kjede av smeltevannsjøer fra provinsen Neuquen til Illandet. Dessuten befinner det seg mange lavlandsinnsjøer ved den sentrale pampasen og i det sørlige Chaco. Disse er ofte kun noen få meter dype og ofte inneholder de salt. Av spesiell betydning er lavlandsinnsjøen Laguna Mar Chiquita på 5770 km² i provinsen Cordoba samt Andes-sjøene Lago Argentino (1.415 km²) og Lago Viedma (1.088 km²), som begge ligger i den UNESCO-beskyttede Los Glaciares nationalpark.

Øyer

Argentina har til tross for den langstrakte kystlinjen bare noen få øyer. De største er den 47.020 km² store Isla Grande de Tierra del Fuego, som hører til arkipelaget Ildlandet, og hvorav 21.591 km² tilhører Argentina (provinsen Tierra del Fuego) og 25.429 km² tilhører Chile.

De andre øyområdene av betydning ligger sør for provinsen Buenos Aires, hvor det ligger to utstrakte tidevannsområder i bukten ved Bahia Blanca og Bahia Anegada. Øyene er flate og er ubebodde med unntak av Isla Jabali der badestedet San Blas er livsgrunnlaget. Den største øya er Isla Trinidad på 207 km². Utover dette finnes noen mindre klippeøyer ved den patagoniske kysten.

Falklandsøyene er en omstridt øygruppe i det sørlige atlanterhavet. Geografisk tilhører de Søramerika, og ligger ca 700 km øst for Argentina. Falklandsøyene er etter internasjonal lov et britisk oversjøisk territorium, men Argentina har gjort krav på dem siden 1833. Argentinas besettelse av øyene i 1982 utløste Falklandskrigen, men endte med Argeninsk nederlag. De største øyene er Soledad og Gran Malvina.

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+