En del av Latin Reiser
En magisk reise

Iguazufallene

Fossefallene Iguazu er et av de aller største turistattraksjoner både i Argentina og Brasil, og et must på enhver Argentinareise. De vakre fossefallene med enorme vannmengder som ligger i naturskjønne omgivelser overgår det meste av naturopplevelser. Iguazúfallene  er en rekke fossefall i elva Iguazú på grensa mellom den brasilianske delstaten Paraná og den argentinske provinsen Misiones. Navnet stammer fra guaraní-ordene í (vann) og guazú (stor). Fossene ligger i den brasilianske Iguaçu nasjonalpark og den argentinske Iguazú nasjonalpark. De fleste fossefallene er på argentinsk område, mens det beste utkikkspunktet befinner seg på brasiliansk område. Nasjonalparkene dekker om lag 2500 km². Vannmengden varierer mellom 1750 og 12 750 m³ per sekund. Fallene er opptil 82 meter høye, og er omtrent 3 ganger så store som de velkjente Niagarafallene. De ble også utvalgt til et av verdens 7 naturlige underverk, og nasjonalparkene på begge sider er på UNESCOs verdensarvliste.

Området ligger der landene Brasil, Argentina og Paraguay møtes, mens selve fossefallene deles kun av Brasil og Argentina. Det har blitt bygget en god infrastruktur med hoteller og transportmidler på begge sidene av fossefallene for å ta i mot store turiststrømmer. Området ligger helt i nord i Argentina og er den delen av landet som består av subropisk regnskog. Her finnes en rekke plante- og dyrearter, og det arrangeres mange jungelvandringer i området for å oppleve flora- og faunaen.

Når man besøker Iguazu, er det vanlig å besøke fossefallene på begge sidene av landegrensa, og gjør stedet også som et naturlig stopp på en kombinasjonsreise i begge landene. Begge byer, Puerto Iguazu på Argentina-siden og Foz do Iguazu på Brasilsiden har flyplasser hvor man kan reise til henholdsvis Buenos Aires og Sao Paulo eller Rio de Janeiro fra. Området ligger langt unna storbyene, og en bussreise vil ta over 20 timer, så de fleste velger å fly for å komme til Iguazu. Foz do Iguazu på den brasilianske siden er en langt større by enn Puerto Iguazu på Argentinasiden, med et bedre utviklet hotelltilbud og infrastruktur. Foz do Iguazu har ca 250 000 innbyggere, mens Puerto Iguazu bare har ca 50 000. Hele byområdet som omfatter Foz do Iguazu, Puerto Iguazu og Ciudad del Este i Paraguay har en total befolkning på ca 650 000.

Området har mange steder å besøke, blant annet et av verdens største vannkraftverk Itaipu, man kan bli med på shopping i Paraguay, besøke en økologisk fuglepark som viser fugleslagene i området, eller bli med på jungelvandringer. Det finnes også vannsportaktiteter ved fossefallene.

iguazufallene

Innhold

1 Historie

2 Flora og Fauna

3 Steder å besøke

3.1 Fossefallene på Argentina-siden

3.2 Fossefallene på Brasil-siden

3.3 Foz do Iguazu

3.4 Puerto Iguazu

3.5 Itaipu vannkraftverk

3.6 Ciudad del Este, Paraguay

3.7 Fuglepark

Historie

I 1542 var den spanske oppdagelsesreisende Álvar Núñez Cabeza de Vaca den første europeer til å oppdage det som i dag kalles Iguazu-fallene. Han ble tiltrukket av lydene fra vannet som kan høres flere kilometer unna. Da spanjolene ankom på 1600-tallet var Guarani-folket det ledende folket i området. Til tross for oppdagelsen forble området under Guarani-folkets domene frem til 1880. I 1881 solgte Corrientes-provinsen som på den tid også omfattet Misiones, store landområder nær fallene, og de byttet eier flere ganger og til slutt endte Gregorio Lezama opp som eier av landet. Samtidig brøt Misiones ut av Corrientes, og Lezama finaniserte en forskningsekspedisjon for å utforske territoriet. Disse utforskerne organiserte senere den første turistreisen til fallene.

Flora og Fauna

Iguazu nasjonalpark har en rik fauna og inkluderer flere utrydningstruede dyrearter: jaguar, jaguarundi, søramerikansk tapir, ocelot, tirica, maursluker, pavas de monte, ørnesorter og yacare caiman. Man kan også finne en stor mendge fuglearter som vencejo de cascada og store tukaner. Det finnes også pattedyr som coati og et stort mangfold av sommerfugler. Den sjeldne arten Vinaceous Amazon, navngitt etter sin vinfargede fjørpryd er funnet i denne parken.

Igauzuelven ender opp i Paranaelven 23 kilometer nedenfor fallene, etter et 1320 kilometers løp. Inne i nasjonalparken blir den opp til 1500 meter bred og går først sørover og så nordover og danner en U-form. Elvebredden er tett begrodd av trær, inkludert Ceibo-treet som er treet som har Argentinas nasjonalblomst. Floraen i nasjonalparken har også lapacho negro og lapacho amarillo fra Bignoniaceae familien, samt palmito-treet og de 40 meter høye palo rosa fra Apocynaceae-familien. Biodiversiteteten er svært rik i Iguazu nasjonalpark.

Steder å besøke Fossefallene på Argentina-siden

For å oppleve fossefallene nærmest fra innsiden, bør man bli med på en heldagsutflukt på den argentinske siden. Det er laget en god infrastruktur med et lite tog som tar turistene fra inngangsporten til de forskjellige delene av fallene. Det mest populære stoppestedet er ved djevelens strupe der man går på metallbroer helt ut til der fossefallet er på sitt kraftigste. Det er bygget et platå over fossefallet og det er uungåelig å få en liten vannsprut. Her får man oppleve fossefallene på sitt mektigste. På det andre stoppestedet finnes det to løyper med metallbroer, den øvre og den nedre. På den øvre kan man se ovenfra en mendge mindre fossefall som også hører til fallene. Her er det mange utsiktspunkter over de vakre fossefallene i den tropiske regnskogen. Den siste løypa, den nedre kan man se de mindre fossefallene nedenfra. Det er også mulig å bli med på en fartsfylt ferd med motorbåter inn i fossefallene. Her bør man ikke være redd for å bli våt. Man bør sette av en hel dag for å oppleve Iguazu nasjonalpark på den argentinske siden. Det finnes også gode restauranter inne på området.

Fossefallene på Brasil-siden

Brasil-siden er mer lagt opp for panormaisk utsikt over fossefallene. Det er bygget en sti langs med fossefallene hvor man kan se fallene på avstand. Man går langs fossefallene til man kommer til tårnet som er bygget der vannmassene er på det største. Her kan man gå ut på en metallbro og se djevelens strupe fra nedsiden, før man tar heis opp til tårnet og kan få et vakkert skue utover fallene fra oversiden. Her avsluttes turen og man blir hentet med busser tilbake til inngangen. Man trenger ca en halv dag for å oppleve fossefallene fra Brasilsiden.

Foz do Iguazu

Byen på Brasilsiden nær fossefallene på omlag 250 000 innbyggere. Den bærer preg av å være en storby med flere høyhus. Byen i seg selv har ikke mange severdigheter, men kan være en fin plass å gå ut å spise. Det finnes også steder som arrangerer flotte danseshow til middagene. Dessuten er det et glimrende sted for shopping. Byen har vokst opp hovedsak i forbindelse med turisme i Iguazu, det store kraftverket Itaipu og grensehandel med Paraguay.

Puerto Iguazu

Byen er langt mindre enn Foz do Iguazu, og har omtrent 50 000 innbyggere. Denne bærer mer et landsby-preg. Den har likevel det man måtte trenge av innkjøp, og mange gode restauranter. Herfra er det også mulig å ta en tur mot til stedet der elvene Iguazu og Parana møtes, det er også her de tre landene Brasil, Argentina og Paraguay møtes, og det er satt opp et monument som symboliserer vennskap mellom de tre landene.

Itaipu vannkraftverk

Itaipu er et imponerende vannkraftverk i Paraná-elven på grensen mellom Brasil og Paraguay. Kraftverket driftes av selskapet Itaipu Binacional og var lenge verdens største vannkraftverk. Bare det kinesiske anlegget De tre kløfters demning har en større vannkraftproduksjon. Installert effekt på 14 GW er fordelt på 20 turbiner hver på 700 MW. I 2000 produserte verket 93,4 TWh, som tilsvarer om lag 70 % av hele Norges vannkraftproduksjon.I forbindelse med kraftverket er det bygget en dam på 7 700 meters lengde og 196 meters høyde. Produksjonen startet i 1984, men utbyggingen gikk i tre faser med ferdigstillelse av de neste fasene i 1991 og 2003. Det har vært protester mot oppdemmingen, som gav en oversvømmelse av store områder som igjen førte til oversvømming av 1 320 km² skog og flytting av minst 10 000 familier. Selv Argentina har uttrykt bekymring over utbyggingen, da Brasil ved konflikt kan åpne dammen og slippe så enorme vannmengder at det er fare for vannstanden i Buenos Aires.

Det er mulig å bli med på en omvisning i kraftverket og se de enorme ressursene og den imponerende ingeniørkunsten som har krevdes for gjøre Itaipu mulig. Turen kan gjøres på en halv dag, og det er også mulig å kombinere det med et besøk av Ciudad del Este i Paraguay.

Ciudad del Este, Paraguay

Ciudad del Este er Paraguays nest største by på ca 400 000 innbyggere, og er i stor grad basert på handel med Brasil, og i mindre grad Argentina. Paraguay har lave tollbarrierer, og enkelt å importere varer, mens Argentina og Brasil har høye tollbarrierer. Det fører til et stort konsum fra brasilianere som kjøper billige varer og importerer eller smugler til Brasil. Derfor er hele byen full av høyhus med både markeder og kjøpesentra som baserer seg på salg av elektroniske artikler og andre varer. Byen ligger rett vest for Foz do Iguazu, og kan nås ved å krysse «vennskapets bro». Mange turister reiser hit for å handle, men det kan også være en fin halvdagstur for de som kun ønsker å ha en snartur innom Paraguay og få et glimt av landet. Turen kan også kombineres med et besøk av Itaipu kraftverket på Brasil-siden.

Fuglepark

På den brasilianske siden kan man besøke en fuglepark, «Parque das Aves» med over 500 fugleslag, hvorav kolibrien er stedets hovedattraskjon. Det er dekket med nett over hele parken, og man kan se fuglene fly mellom tretoppene. Det er en selv-guidet tur, der det er skiltet på engelsk med alle artene. Man kan også se sommerfugler, anakondaer, caimaner, aper, tarantellaer og skilpadder.

Stedet er en fuglepark i verdensklasse på over 4 hektar med regnskog. Stedets fugler, som både er opprinnelig fra stedet og fra andre kontinenter kan komme i kontakt med besøkende uten behov for nett eller bur. Stedet er også spesialisert på bevaring av utrydningstruede dyrearter og er drevet av biologer, veterinærer og agronomer. Stedet ble opprettet i 1994, og blir besøkt av mange tilreisende som på denne måten bidrar til å bevare dyrelivet i regnskogen. De fleste av fuglene er brasilianske og nært sagt alle områdets fuglearter er representert i parken.

Det er også satt igang reproduseringsprogram for å sikre biodiversitet, både for å sikre artene for en mulig gjenplassering i deres habitat og også for å bevare verdifull informasjon om faunaen. Det er flere arter som nærmest har vært utryddede som parken har lykkes med å reprodusere og få opp bestanden.

Besøket består i å gå rundt i det store området på diverse stier gjennom jungelen og flere små fossefall, broer og vegetasjon, hvor man kan bli kjent med hvordan de forskjellige artene oppfører seg uten at det er nødvenig med nett eller andre hinder. Det er også en avdeling som omhandler caimaner og andre reptiler, samt en sommerfuglavdeling. Besøket kan gjøres som en halvdagstur fra den brasilianske siden av fossefallene

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+