En del av Latin Reiser
En magisk reise

Kultur

Argentinas kultur preges sterkt av den sene koloniseringen, og har fremfor alt litteraturen knyttet til den europeiske. Blant 1900-tallets modernister fremheves spesielt poeten Leopoldo Lugones og romanforfatteren Enrique Larreta. Det er mer søramerikansk preg over Jorge L. Borges og Julio Cortazar, som i sine eksperimentelle bøker blander det fantasiske og det hverdagslige.

Argentinas kunst dreier seg først og fremst om den katolske kirkekunsten, de indianske folkegruppene har ikke nådd samme kunsteriske nivå som f.eks inkaene i Peru. På 1900-tallet oppstod kunstnere som introduserte det moderne maleriet. Til og med musikken ligger nærmere den europeiske. På 1800-tallet gjestespilte italienske operaselskap, og i 1857 ble operahuset Teatro Colon innviet i Buenos Aires. Argentinas fremste bidrag til musikken er tangoen som oppstod på 1800-tallet i Buenos Aires fattigkvarter. Den har en sterk afro-amerikansk innflytelse, b.la fra den vestindiske habaneraen. Tangoen var til å begynne med en dans der de lokale gledespikene forførte mennene med denne dansen, og det var også menn som danset med hverandre mens de ventet på kvinnene. Dette foregikk i stor grad i bydelen La Boca, havneområdet der mange sjømenn gikk i land. I Argentina på den tid ble danset sett på som skitten og lavstatus, men da europeerne fikk opp øynene for dansen og den ble innført blant annet i Paris, kom den tilbake til Argentina som en elegant dans. Den store legenden og som regnes som tangoens mester er Carlos Gardel.

Argentina er også kjent for sin filmkunst, og hadde på 1930-40 tallet Latinamerikas største filmproduksjon. Betydelige regissører under siste halvdel av 1900-tallet var Leopoldo Torre Nilsson (av argentinsk-svensk opprinnelse) og Fernando Solanas, begge sterkt samfunnskritiske. Mange forfattere og kunstnere har levd i eksil under de undertrykkende diktaturperiodene. Argentina var også i en lengre periode på 1900-tallet ledende på TV-underholdning i Sør-Amerika, men i senere tid har de storproduserende TV-kanalene Televisa og TV Azteka i Mexico tatt over mye av dette. Søramerikanere elsker såpeoperaer eller telenovelas, som omhandler intense kjærlighetsforhold, svik, intriger og lidenskap. Noen av disse blir produsert i Argentina, men de fleste kommer fra Mexico og Brasil. Argentinere ser ofte til Europa, og har veldig sterke bånd spesielt med Spania, Frankrike og Italia. Deler av Buenos Aires har en arkitektur som kan minne om Søreuropeiske byer, og byen kalles ofte Søramerikas Paris. Den siste tiden har Argentina begynt å ser mer Latin-Amerika, og spesielt innen musikk har landet utmerket seg innen pop, rock og alternativ musikk. De har fått frem artister som Soda Stereo med Gustavo Cerati (ligger i koma etter hjernebøldning under siste turne) i spissen som har en enorm stjernestatus over hele Latin-Amerika, Los Fabulosos Cadillacs som blander rock med forskjellige rytmer, Rata Blanca, Charlie Garcia og mange andre band som har preget rockekulturen i Latin-Amerika. Musikk er en veldig viktig del av Argentinas kultur, og har også fått frem mange viktige personligheter innen jazz, cumbia, bolero, elektronisk musikk, reggea og punk. De har også flere enormt populære sangere eller «Cantores», som først og fremst synger for å få frem et budskap fremfor å underholde. Mercedes Soza, Facundo Cabral, Atahualpa Yupanqui er eksempler på disse, som ofte synger filosofiske sanger om livet, om smerter, gleder, undertrykkelse, og som ofte har med mye av essensen fra de respekterte indianske kulturene på kontinentet.

I dag regnes Buenos Aires for å være en av de virkelig store kulturhovedstedene på det amerikanske kontinentet. Innbyggerne er opptatte og stolte av deres egen kultur, både når det gjelder kunst, musikk, dans, film, litteratur og teater. En stor del av befolkningen benytter seg av de mange kulturelle tilbudene, og innehar en stor kulturell kunnskap.

Innhold

1 Kjente argentinere

2 Sport

Kjente argentinere

Argentina har mange velkjente personligheter kjente over hele verden. I Argentina er fotball nærmest religion, og Diego Maradona og Lionel Messi har nærmest gudestatus. Foruten disse fremheves spesielt den revolusjonære Che Guevara, sangeren og tangoidolet Carlos Gardel, og den karismatiske presidentfruen «Evita» Duarte de Peron. Den nåværende paven Franz er også argentinsk og het opprinnelig Jorge Mario Bergoglio.

Sport

Argentina er et av verdens største fotballnasjoner og landslaget har vunnet VM i fotball to ganger (1978 og 1986). De vant også OL-gull for herrer i Athen i 2004 og i Beijing i 2008. Argentinske klubblag som Boca Juniors, CA Independiente og River Plate har vunnet mange triumfer internasjonalt, er de som har vunnet den argentinske ligaen flest ganger. Disse klubbene er blant de mest kjente og populære i hele Søramerika. Når Boca Juniors spiller mot River Plate, den store klassikeren, er det full krig. River er rikmannsklubben, mens Boca er klubben for arbeiderklassen. Fotballstjernene Diego Maradona og Lionel Messi har en enorm populæritet, men på listen over fremragende argentinske fotballspillere finner man navn som Alfredo di Stefano, Enrique Omar, Sivori, Antonio Sastre, Guillermo Stabile, Amadeo Carrizo, Erensto Grillo, Omar Oreste Corbatta, Adolfo Pedernera, Mario Kempes, Angel Amadeo Labruna, Daniel Pasarella, Ricardo Bochini, Grabriel Batistuta, Juan Sebastian Veron, Carlos Tevez og Gonzalo Higuain. Argentina har også hatt fremgang i basket og vant OL-gull for herrer i Athen i 2004. Andre populære sporter er tennis, polo, rugby, landhockey, boksing og golf.

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+