En del av Latin Reiser
En magisk reise

Mendoza

Mendoza er definitivt vinhovedstaden i Argentina, og Malbec er vindruen området er mest kjent for. Her finnes enormt store vingårder som produserer viner av mange druetyper både til det lokale markedet og til eksport. Mendoza er et populært reisemål for vinintereserte hvor man kan besøke mange vingårder og prøvesmake et kjempeutvalg av viner. Blant annet har byen en stor vinfestival første helgen i mars hvert år der man har opptog i gatene og hvor man kårer dronningen av Mendoza. Det blir også kåringer av de beste viner og vingårder. Det kommer lokale artister til feiringen og det er et yrende folkeliv i gatene. Mendoza er også et perfekt stopp på veien over Andesfjellene mellom Santiago og Buenos Aires og for å kombinere en vin- og mattur til Chile og Argentina. På veien over fjellene får man se de vakre fjellområdene rundt Aconcagua, 6962 moh, Amerikas høyeste fjell, og det verdens høyeste fjell utenfor Himalaya. Her kan man også se rester av inkaenes sørligste erobringer i det store imperiet fra 1400-tallet. Ved grensen mellom de to landene som går langs de høyeste toppene av Andesfjellene kan man få vakker utsikt over fjellområdene på den chilenske siden som stuper ned mot kysten, og som stort sett er tørre fjellklipper uten særlig plantevekst. På den argentinske siden derimot kjører man langs et grønt og frodig dalføre, og stigningen er ikke på langtnær så bratt.

Mendoza er den 4.største byen i Argentina etter Buenos Aires, Cordoba og Rosario, og den viktigste vest i landet. Selve bykjernen har bare ca 150 000 innbyggere, og ser derfor ut som en liten by eller en stor landsby. Men de omkringliggende områdene gjør at storbyområdet Mendoza har nærmere 1 million innbyggere. Byen har få høyhus og er bygget opp som en klassisk spansk koloniby, med en hovedplaza i midten og kvadratiske kvartaler rundt denne. Byen har 4 andre mindre plazaer symmetrisk plassert i ca 2 kvartaler fra hovedplazaen i hvert hjørne, og et av dem har et interesant historisk museum.

Innhold

1 Historie

2 Steder å besøke

2.1 Museer

2.2 Vingårder og festival

2.3 Parque General San Martin

2.4 Bysentrum

3 Transport

Historie

Mendoza har en stor historisk betydning i Argentina. 2. Mars 1561 grunnla Pedro del Castillo byen og kalte den Mendoza del Nuevo Valle de La Rioja etter guvernøren av Chile, Don Garcia Hurtado de Mendoza. Før 1560 var området befolket av tre grupper av innfødte, Huarpes, Puelches og Inkaene. Huarpes var de som utviklet et irrigasjonssystem som spanjolene videreutviklet. Dette kan tydelig sees i byen i dag der store forypninger i bakken fungerer som vannkanaler langs med de fleste avenyer, og sørger for vanning til de ca 100 000 trærne som ligger rundt i alle gater i Mendoza. Da spanjolene grunnla byen, trodde de de bygde den langs elven Mendoza, men senere fant de ut at elven var en diger vanningskanal som hadde blitt gravd ut at den indianske befolkningen Huarpes. Det antas at færre en 80 spanjoler levde i området før 1600-tallet, mens befolkningen økte kraftig etter bosetningen av jesuittene, og da det ble kjent hvor rikt området var på ressurser, som kunne utnyttes ved hjelp av indiansk slavedrift. Da de nærliggende elvene ble tappet til bruk for vanningsformål, økte jorbruksproduksjonen betraktelig. Ekstrainntektene fra den økte produksjonen og den derfor økende handelen med Buenos Aires ledet til opprettelsen av staten Cuyo i 1813 med Jose de San Martin som guvernør. Det var fra Mendoza den store frigjøringshelten San Martin organiserte argentinske og chilenske patrioter og førte hæren over Andesfjellene til Santiago og ledet uavhengigheten i Chile og senere Peru. San Martin har i dag en høy status både i Argentina, Chile og Peru og spesielt i fødebyen Mendoza. Utenfor sentrum av Mendoza ligger en stor park som har fått navn etter San Martin, «Parque General San Martin» Mendoza ble rammet av et krafig jordskjelv i 1861 som drepte minst 5000 mennesker. Store deler av byen måtte bygges på nytt, og man benyttet anledningen til å lage store plazas og brede avenyer, og det er derfor byen har langt bredere gater enn andre spanske kolonibyer.

Steder å besøke Museer

Mendoza har flere museer, blant annet det historiske musset “Museo Cornelio Moyano” og «Museo del Area Funacional» (Historisk regionalt grunnleggelsesmuseum), begge på Plaza Pedro de Castillo. 17 km sørøst for Mendoza i Maipu-området finnes «Museo Nacional del Vino» eller vinmusset som fokuserer på historien rundt vinproduksjonen i området. Casa de Fader er et kunstmuseum 14 km sør for Mendoza, som finner sted i byens fremste kunstner, Fernando Faders, tidligere herskapsbolig. Her kan man se mange av kunstnerens malerier.

Vingårder og festival

Fiesta Nacional de la Vendimia (Den nasjonale druehøst-festival) finner sted hvert år tidlig i mars. Her konkurrerer skjønnhetsdronningene fra alle de 17 delene av Mendoza-provinsen om å bli dronningen av Mendoza. Det holdes også kåringer av viner og det er store opptog i gatene med yrende folkeliv. Konserter med lokale artister blir også holdt rundt om i byen, og festlighetene varer ofte langt inn i morgentimene. Det settes av en hel helg til festlighetene.

Man kan ikke reise til Mendoza uten å besøke noen av de mange vingårdene. Argentina er et av verdens mest vindrikkende land per innbygger og man kan finne alt fra de store produsentene som masseproduserer viner til det internasjonale markedet til mer lokale vingårder som satser på lokalmarkedet. Mendoza står for 70% av Argentinas vinproduksjon og står for en betydelig del av landets totale eksport. Det er det 5.største vinområde i verden og det største på det amerikanske kontinentet. Den argentinske vinen er kjent for å bli produsert i høyder som ikke er vanlige andre steder opp mot 1000 moh, og den aller mest kjente vindruen er Malbec. Denne druen ble ansett som en dårlig vindrue i Frankrike, men på grunn av klimatiske forhold har Argentina kunnet lage virkelig kvalitetsvin av denne druen, og er svært populær både i Amerika og Europa.

Det er mange tusen vingårder i Mendoza området, så det er mange å velge i for å avlegge et besøk. Det er også store forskjeller på nivå på prøvesmakingene. Noen av stedene har flotte mange retters luncher hvor man får prøvesmake mange viner til måltidet. Besøkene varierer også ofte i pris. Av de store produsentene kan anbefales et besøk hos Navarro y Correas, Trapiche, Catena Zapata og Norton. Hos Norton bør man prøve deres utsøkte 5 retters lunch med forskjellige viner til alle rettene. Catena Zapata har en fantastisk beliggenhet nær Andesfjellene, mens Trapiche har en interesant historie rundt sin vinproduksjon. Dersom man ønsker å prøve en produsent som satser mer på det lokale markedet og med en annen filosofi med å ivareta den gamle tradisjonen, kan produsenten Lopez anbefales.

Parque General San Martin

Byens lunger er den store parken litt utenfor byen. Denne blir flittig brukt av byens befolkning til friluftsaktiviteter som sykling og løping og også til diverse festivitas. Her ligger også en liten fjelltopp der man kan få en fin utsikt over byen, med et minnesmerke til ære for San Martin og hans hær som dro over Andesfjellene.

Bysentrum

Mendoza sentrum er en fin by med en hyggelig atmosfære, og det kan anbefales å spasere rundt i gatene i byen, spesielt på den store plazaen midt i byen. Her er det bestandig folkeliv og ofte settes det opp markeder der man kan kjøpe lokalt håndlaget kunst. Noen kvartaler fra Plazaen ligger to restaurantgater der man kan prøve argentinsk mat og også internasjonal mat. Mange av disse er uterestauranter og det er også mange hyggelige kafeer og barer der man kan nyte bylivet.

Aconcagua

Amerikas høyeste fjell som med sine 6961 moh også er høyeste fjell i verden utenom Himalaya. Mendoza er utgangspunktet for reisende som ønsker å besøke Aconcagua nasjonalpark. Aconcagua ligger nær grensa til Chile og såvidt inne på det argentinske territorium. Fjellet er et av de syv toppene som de mest iherdige fjellklatrerne må ha besteget, et på hvert kontinent. Så det er mange fjellklatrere som kommer til området, men stedet er også egnet til flotte vandreturer for de som ikke er like eventyrlystne. Her kan man få flotte utsiktpunkt over store fjellområder der Andesfjellene er på det høyeste, samt utover dalførene som fører nedover mot det argentinske slettelandskapet.

Transport

Mendoza er langt nærmere hovedstaden i Chile enn Buenos Aires, og man kan nå Santiago bare ved en ca 6 timers busstur, mens til Buenos Aires tar det ca 13 timer. Det vanligste er å fly når man skal til Buenos Aires.

Det finnes et lokalt transportsystem som heter Mendoza Trolebus, som er mer komfortabelt, men også senere og langt mindre utbredt enn de gamle bussene. Derfor er de gamle bussene med faste ruter fortsatt vanlige og det er også billig å bruket taxi. Det er under planlegging et tog som tar reisende til de forskjellige vindistriktene.

Den raske utviklingen i Mendoza kom delvis takket være beliggenhet i forhold til den trans-andes jernbanen som går til Chile. Den eneste operative jernbanen mellom Argentina og Chile etter mange år ute av bruk, er nå under opprusting, og det skal blant annet bygges en kjempetunnell for passasjer- og godstog. Jernbanen var i sin tid hovedtransportåren mellom Buenos Aires og Santiago.

En ny 12.6 kilometers lett jernbane, Metrotranvia Mendoza, åpnet i 2012, og dekker 5 områder i Mendoza storbyområde. Det fungerer nesten som en metro, men går ikke undergrunn. Linjen går fra Sentralstasjonene i sentrum til Maipu i sør.

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+