En del av Latin Reiser
En magisk reise

Rundt Buenos Aires

Det er også mye å se og oppleve i områdene rundt Buenos Aires, og vi tar for oss 4 områder.

Innhold

1 Pampas

2 Tigre-deltaet

3 Uruguay

3.1 Colonia de Sacramento

3.2 Montevideo

3.3 Punta del Este – Rivieraen

4 Mar de la Plata

Pampas

De enorme flate gressletteområdene strekker seg over store deler av de sentrale delene av Argentina, og ganske nært Buenos Aires. Det er her Gauchoene, Argentinas cowboys, har sine store haciendaer og i hovedsak driver kvegdrift i stor stil. Det argentinske kjøttet er i verdensklasse og en av den største eksportnæringen i landet. Vi anbefaler å bli med på en tur til en Gaucho-gård på for å bli kjent med hvordan livet på pampasen utarter seg, og hvordan levekårene for kyrene er på de enorme beiteområdene, noe av grunnen til at kjøttet er så mørt og smakfullt. Her får man også prøve en ekte «Parilla» på argentinsk vis, grillmat med god vin til. Det er også vanlig med tradisjonell musikk og dans på gaucho-vis. Noen av gårdene er riktig herskaplige, og enormt store. De fungerte nærmest som et lite småsamfunn med egne kapeller, herskapshus og tjenesteboliger. Det blir også en omvisning på gården, gjerne til hest om man ønsker det. Gauchoene er mestere på hesteryggen og om været tillater det pleier de å ha en oppvisning i sine kunster. Det vanligste er å bli med på en dagstur fra Buenos Aires, men noen gårder tillater også overnattinger. Mange har spesielle ukedager de åpner for besøkende.

Tigre-deltaet

Tigre-deltaet ligger innerst inne der der begge elvene Parana og Uruguay munner ut i Rio de la Plata og hvor denne utvider seg til å bli mange kilometer bred, før den munner ut i atlanterhavet. Tigre området ligger i Buenos Aires provinsen, nord for Stor-Buenos Aires, ca 30 km nord for Buenos Aires by. Deltaet ligger i munningen av elven Parana ut i Rio de la Plata og består av en rekke øyer ute i deltaet som kan nås fra havneområdet i Tigre. Stedet er en populær turistattraksjon og også et populært sted for helgeutflukter fra Buenos Aires. Steden kan nås via det populære kysttoget. Selve landbyen Tigre ligger på en øy som er dannet av en mengde småelver og grunnlagt i 1820, etter at flom hadde ødelagt de første bosetningene i området. Navnet kommer fra «tigrene», eller jaguarer som de egentlig var, som ble jaktet på de første årene. Dette var europeere som kom for å dyrke landet og utvikle et havneområde for å kunne transportere frukt og trelast fra deltaet og oppover Paranaelven. Tigre er fortsatt en viktig tømmerhavn. Puerto de frutas er et populært fruktmarked ved elvebredden, og marinemusset ligger også rett ved. Det finnes også markeder som selger lokale varer, og mange restauranter og barer langs elvebredden, og som gjør stedet til et populært reisemål. De siste årene har mange fra den rikere delen av Buenos Aires befolkning begynt å flytte til dette området, og det har bl.a. blitt utviklet fasjonable spa-center med celebre kunder som f.eks Madonna. Men først og fremst er Tigre utgangspunktet for å besøke Parana-deltaet. Man kan bli med på en dagstur fra Buenos Aires for å besøke de interesante området rundt deltaet. Man kan se det vakre landskapet i Tigre-deltaet, og bli med på en båttur fra øy til øy innimellom alle småelvene i deltaet. Det blir spaserturer og flott utsikt over øyene, og man får et innblikk i øybeboernes daglige liv. På tilbaketuren til Buenos Aires kan man også se mange av de majestetiske villaene i de nordlige områdene av provinsen. San Isidro, den viktige bydelen, har en intersant historie, mange viktige personligehter, og imponerende historiske bygninger som for eksempel «Den femte presidentbolig».

Uruguay

Rett over Rio de la Plata (Sølvelven) ligger Uruguay, og det er enkelt å ta ferje over til den historiske byen Colonia fra Buenos Aires som en dagstur. Den raskeste båten tar en time hver vei. Det er også muligheter for å dra med båt til Montevideo, men det er en noe lenger båttur, ca 3 timer hver vei med hurtigbåt. Om man ønsker et strandopphold etter endt reise i Argentina er også Uruguay stedet.

Punta del Este som ligger øst for Montevideo, ligger ved den Uruguayske riviera og er et svært populært reisemål for strandglade argentinere, da strendene i Argentina ikke er like attraktive.

Colonia de Sacramento

Colonia er en by i det sørvestlige Uruguay ved Rio de la Plata rett på den andre siden av elven for Buenos Aires. Det er en av de eldste byene i Uruguay og hovedstad i Colonia, provinsen. Den har ca 22 000 innbyggere. Byen har et vakkert historisk bysenter og er på UNESCOs verdensarvliste. Det moderne kolonia produserer tekstiler og har en frihandelssone, I tilllegg til et politeknisk senter og flere myndighetsbygninger. Byen er et spennende reisemål og absolutt verd en dagstur fra Buenos Aires. Colonia har etterhvert ekspandert til nord og øst, men det originale historiske sentrum har beholdt sitt irregulære, portugisiske gatebilde tilpasset terrenget, i motsetning til byene i den nyere spanske æraen som hadde bredere avenyer og kvadratformede kvartaler som omringet et sentral “plaza”. Det er mange interesante bygninger både i spansk og portugisisk arkitektur. Man kan på en dagstur også få et raskt innblikk i Uruguay som nasjon, og prøve gode matretter og viner. Uruguay er på mange måter svært likt Argentina, og kunne i første øyekast like gjerne vært en provins i Argentina, men dette vil mange Uruguayere være svært uenige i.

Colonia har en lang og interesant historie fra den gang portugiserne og spanjolene kjempet om landområdene I Søramerika. Byen ble grunnlagt I 1680 av Portugal som Colonia do Sacramento, men den ble raskt gjort krav på av spanjolene som holdt til på den andre siden av elven I Buenos Aires. Kolonien ble erobret av Jose de Garro I 1680, men returnert til Portugal igjen året etter. Nok engang ble den erobret I 1705, men gikk tilbake etter en beslutning i en internasjonal domstol. Under den spansk-portugisiske krigen i 1735-1737 ble et nytt angrep utført, men mislykkes. Videre fortsatte byen som kasteball mellom stormaktene og byttet krone flere ganger etter mange meglingsrunder bl.a i Madrid, til den til slutt ble tilhørende Spania. Men under uavhengighetstiden ble den igjen gjenerobret av portugiserne og innlemmet I Brasil etter 1816, hvor hele Uruguay ble underlagt United kingdom of Portugal, Brazil and the Algarves. De uavhengige landene Brasil og Argentina fortsatte grensestriden og begge ønsket å innlemme Uruguay som landområde, inntill 1828 da Uruguay erklærte uavhengighet. Det selvstendige Uruguay fungerte dermed som en buffersone mellom stormaktene på kontinentet.

Montevideo

Montevideo er Uruguays hovedstad, og den klart største byen i Uruguay. Befolkningen i Montevideo utgjør 1,5 millioner. Derav er 1/3 av italiensk avstamning, og en stor del av den øvrige befolkninga er av europeisk avstamning, som samlet utgjør 88% av bybefolkningen. Om man tar med forstedene utgjør Montevideos befolkning over halvparten av hele landets befolkning, og er landets utvilsomme økonomiske, politiske og kulturelle senter. Man kan ta ferge fra Buenos Aires til Montevideo og det tar ca 3 timer hver vei.

Man kan også kombinere besøket av hovedstaden med Colonia de Sacramento ved å ta en times båttur den ene veien til Colonia og returnere fra Montevideo eller motsatt.

Bakgrunnen for bygrunnleggelsen må forstås ved rivaliseringen mellom de spanske og portugisiske koloniene i Sør-Amerika. Portugiserne grunnla byen Colonia del Sacramento i 1680, lengre inn i elvemunningen, på tross av spanske krav på området. Spanjolene kastet portugiserne ut av et nærliggende fort i 1724, og så grunnla den spanske guvernøren i Buenos Aires byen Montevideo 24. desember 1726 for å hindre ytterligere portugisisk ekspansjon inn i Río de la Plata-munningen. I 1828 ble byen hovedstad i Uruguay. Det finnes i alle fall to forklaringer på navnet Montevideo: Den første mener det kommer fra portugisisk Monte vide eu, altså «jeg ser et fjell». Den andre er en spansk kartlokalisering kalt «Monte VI De Este a Oeste», som betyr «det sjette fjellet fra øst mot vest». Det opprinnelige navnet var San Felipe y Santiago de Montevideo, etter helgenene Filip og Jakob. Fra tidlig 1800-tall kom byen under sterk innflytelse fra britene, dette for å unngå å komme under handelsmessig kontroll fra Argentina og Brasil. Byen ble gjentatte ganger beleiret av den argentinske diktatoren Juan Manuel de Rosas mellom 1838 og 1851. Mellom 1860 og 1911 bygde britene et omfattende jernbanenett mellom byen og resten av landet.

rundt buenos aires1

Montevideo begynte som en liten bosetting. I 1860 hadde Montevideo en befolkning på 37 784. I 1884 hadde befolkningen vokst til 104 472, et tall som inkluderer mange nyinnvadrede europeere. Handel var på dette tidspunkt byens viktigste inntektskilde, og den utviklet seg til å bli en konkurrent til Buenos Aires. Tidlig på 1900-tallet kom det et stort antall innvandrere, for det meste fra Spania og Italia, og i 1908 var 30% av befolkningen født i utlandet. Ved midten av det 20. århundre førte militærdiktatur og økonomisk stagnasjon til en økonomisk tilbakegang som fremdeles kan merkes i dag. Mange fattige fra landsbygda strømmet til byen, mange av dem bosatte seg i Ciudad vieja, Gamlebyen. Nylig har et økonomisk oppsving og sterkere handelsforbindelser med nabolandene ført til en sterkere utvikling i jordbruket og håp om større vekst og velstand. Det lave befolkningstallet og den stabile økonomien og politikken i landet har ført til god velstand, og i 2006 ble Montevideo kåret til byen i Latin-Amerika med best livskvalitet.

Punta del Este – Rivieraen

Uruguay har en flott riviera med vakre strender helt i munningen av Rio de la Plata ut i atlanterhavet. Her er det badesesong hele året, og det strømmer turister hit fra Uruguay og Argentina, og også fra andre tilreisende. Det er det beste stedet å avslutte en rundreise i Argentina om man ønsker noen avslappende dager på stranda. Det kan kombineres med et besøk av Montevideo/Colonia ved å ta ferge over elven fra Buenos Aires.

Punta del Este er et celebert feriested på den sørligste del av Uruguay, sørøst for byen Maldonado og omkring 140 km øst for Montevideo. Selv om byen har en fast befolkning bare på 10 506 (2005), så fører sterk høytidsturisme i perioden mellom desember og februar til at omkring en million mennesker kommer til. Byen er internasjonalt kjent blant de viktigste og mest eksklusive resortbyer i Sør-Amerika. Byen ble i likhet med Montevideo grunnlagt av spanjolene for å hindre portugisisk ekspansjon mot Rio de la Plata, og har i dag bevart en del av den koloniale arkitekturen. Likevel blir gamlebyen overveldet av moderne bygningner som resorthoteller og andre høyhus. Som i de fleste feriebyer finnes en rekke shoppinggater, restaurantliv, barer og uteliv, hoteller og casioner. Det finnes mange strandaktiviteter som beachvolleyball, diverse vannsportaktiviteter, dykking, snorkling, og det arrangeres ofte festivaler og konserter. Stedet har også noen kulturelle severdigheter som kunstmusset Casapueblo, fra byens viktigste kunstner Carlos Paez Vilaro og det 45 meter høye fyrtårnet. Det finnes også noen øyer man kan besøke utenfor Punta del Este, bl.a Isla de lobos der man kan se sjøløver, og Isla Gorriti som er kjent for sine vakre strender og perfekt for vannsportaktiviteter.

Mar del Plata

rundt buenos aires2

Ca 5 timer sørover med buss (kort avstand i argentinsk målestokk) fra Buenos Aires ligger feriebyen Mar del Plata. Byen har en rekke høyhus, hoteller, casinoer, handlegater, utesteder og restauranter. Byen er den 8. største i Argentina og har ca 750 000 innbyggere. Mange fra Buenos Aires har sin feriebolig her pga sin nærhet til stranden, og om sommeren er byen full av turister. Strendene er ikke like flotte som i Uruguay eller Brasil, men er likevel et populært reisemål både for argentinere og også for reisende i Argentina som kan tenke seg et par avslappende stranddager. Badesesongen er ikke så lang på grunn av at temperaturene både på land og i vann er lave om vinteren, og begrenser seg til november-mars. Byen tar likevel i høysesong imot nærmere 2 millioner turister. Stedet er også et fint stopp for de som ønsker å oppleve en mellomstor argentinsk by, og se hvordan Argentina fungerer utenfor storbykaoset i Buenos Aires. Det finnes en rekke vannsport aktiviteter, og det arrangeres mesterskap i sandvolleyball og andre strandsporter. Det er et yrende folkeliv og barene lokker med drinker før de store strandfestene på natta. Mar del Plata har også et utmerket utvalg av restauranter der man både kan spise argentinske- og internasjonale retter, og nyte gode viner. Det holdes også konserter og andre arrangementer om sommeren i Mar del Plata. En av strendene har også et eget kulinarisk senter der man kan prøvesmake mange retter og nye trender i matveien, og stedet har også en kunstutstilling. Stedet er også et yndet sted for surfere. Absolutt verdt et besøk utenfor den tradisjonelle turistløypa i Argentina.

Besøk Latin Reiser sine hjemmesider for gruppereiser og skreddersydde reiser til hele Latin-Amerika!Besøk latinreiser.no her
+